Top 20 Roman sights outside Rome (#15 to #11) / Top 20 római látnivaló Rómán kívül (15.-11.)

The second part of my Roman Top 20, starting from #15:
A római top 20-as listám második része, a 15. helytől indulva:

15. ROTUNDA AGIOS GEORGIOS (Thessaloniki)
Greece / Görögország

Right in the center of Thessaloniki, dwarfed by not too inviting residential blockhouses and surrounded by street-vendors stands this unique building: an impressive Roman structure reminiscent of the Pantheon with a minaret by its side and early Christian mosaics inside.
Built in 306 AD, it was originally meant as a mausoleum for the Roman emperor Galerius. It was later converted into a Christian church, the oldest in Thessaloniki and one of the oldest in the world.

Thesszaloniki központjában, nem túl vonzó lakóházak árnyékában, utcai árusokkal teli téren áll ez a különleges emlékmű: egy impozáns, Pantheon-szerű római épület, amelynek az oldalánál egy minaret áll, belül pedig ókeresztény mozaikok csillognak.
A Rotunda eredetileg Galerius római császár mauzóleumának épült, aztán keresztény templom lett (az első a városban és az egyik legrégebbi az egész világon).


To understand why the minaret is there, we need to fast forward to more than a thousand years later, when Thessaloniki came under Ottoman rule and the Rotunda was converted into a mosque (1590). Following its recapture by the Greeks in 1912, it once again became a Christian temple, under the name Rotunda of St George.
Now, after more than 1800 years and numerous earthquakes, it still defines the cityscape of Thessaloniki.
 A minaret megértéséhez előre kell ugrani több mint ezer évet, amikor is Thesszalonikit elfoglalták a törökök, a Rotundát pedig mecsetté alakították (1590). Újabb évszázadok elteltek, míg aztán 1912-ben a görögök visszafoglalták a várost, a mecset pedig ismét templom lett, Szent György-körtemplom néven.
1800 év és számos földrengés után a Rotunda még mindig áll és meghatározó eleme Thesszaloniki városképének.

14. PONT DU GARD
France / Franciaország

A bridge that is actually an aqueduct. I've never understood how Europe could "forget" for centuries that clean water is good, especially after the example set by the Romans, but at least they didn't carry its stones away to other constructions. This particular aqueduct/bridge in the south of France is not only a great feat of engineering, it is also quite pleasing to look at.

Ez a híd igazából egy vízvezeték. Soha nem értettem, hogyan tudták az európaiak századokra "elfelejteni", hogy a tiszta víz jó dolog, különösen a rómaiak példamutatása után, de örömteli, hogy legalább nem hordták szét a híd köveit más építkezésekre. Ez a dél-franciaországi vízvezeték/híd mérnöki szempontból hatalmas teljesítmény, de látványnak sem akármilyen.
Pont du Gard
So being a bridge too is the key to survival: the culture of bathing might have been lost in the Middle Ages, but the aqueduct was used for centuries as a toll-bridge. Though clogged and unusable due to the lack of maintenance, it was preserved.
A fürdőkultúra tehát elveszett a középkorban, karbantartás hiányában pedig vele együtt a vízvezeték eredeti funkciója is, hídként viszont lehetett használni évszázadokon át, ennek köszönhetjük, hogy még itt van.
Pont du Gard
13. EL JEM
Tunisia / Tunézia

If you like the Colosseum in Rome, you're going to find the amphitheatre of El Jem impressive too. It is one of the best preserved in the world, with all three levels intact and a seating capacity of 35000. Towering above the low-rise modern town, the amphitheatre feels even bigger than it really is and makes you wonder how this quiet, dusty and semi-arid area could once have been a busy and flourishing place.
El Jem's amphitheatre shot against pretty strong backlight / Az amfiteátrum igen erős ellenfényben
Akire a római Kolosszeum hatással van, az az el-jemi amfiteátrumban sem fog csalódni. Az egykor 35000-es befogadóképességű épületnek a mai napig mindhárom szintje megmaradt, ezzel a világ egyik legjobb állapotú amfiteátruma. Az egyszintes házakból álló modern város fölé magasodó építmény azonban még a valóságosnál is nagyobbnak tűnik, elgondolkodtatva az embert, hogyan is lehetett ez a csöndes, poros, félsivatagos terület egykoron egy élénk és virágzó város otthona.
El Jem
12. VILLA ADRIANA (Tivoli)
Italy / Olaszország

Hadrian was a very busy emperor, but he had quite a place to chill out when he had enough of Rome or traveling. Built on an area larger than Pompeii, his villa had pretty much everything one could ask for: palaces, libraries, baths, temples, landscaped gardens and even a "maritime theater", which is a circular pool with a central island. Featuring houses, baths and a triclinium (dining hall), it is said to have been the Emperor's favorite place.
Hadrianus császár igen mozgalmas életet élt, de ha elege lett Rómából vagy a sok utazásból, nem akármilyen helyre vonult vissza. A villa területe nagyobb, mint Pompeii városa. És persze van itt minden, amire csak vágyhat egy császár: paloták, könyvtárak, fürdők, templomok, gyönyörű kertek. Valamint Hadrianus kedvenc helye, az ún. "tengeri színház", amely egy kör alakú medence közepén egy kis szigettel, amelyen többek közt egy kis ház, egy fürdő és egy triclinium (ebédlő) áll.
"Maritime" theater / "Tengeri" színház, Villa Adriana
11. VERONA
Italy / Olaszország

Verona is again a shining example of how Roman structures can still be part of everyday life today. There's an arena right in the center that is a popular concert venue seating 15000 and the most spectacular way to approach the historic core is to walk across the pedestrianized Ponte Pietra from 100BC that was rebuilt using the original materials after having been blown up by the Germans in 1945.

Arena di Verona

Verona egy újabb kiváló példája annak, amikor római épületek ma is a mindennapok részei. A város közepén álló 15000 férőhelyes arénában rendszeresen rendeznek koncerteket, az óvárost pedig úgy lehet a leglátványosabban megközelíteni, ha átsétálunk a Kr.e.100-ban épített Ponte Pietra hídon, amelyet a németek 1945-ben felrobbantottak ugyan, de sikerült az eredeti kövekből helyreállítani.
Ponte Pietra, Verona
See the rest of my Top 20 here: / A Top 20 többi része itt található: 16-20 / 15-11 / 10-6 / 5-1